Ugrás a tartalomra

A projektről

A Közlekedési Múzeum az 1896-os országos kiállítás, a Millenniumi kiállítás közlekedési kiállítására alapozva 1899-ben jött létre. Az intézmény városligeti épülete a II. világháború során súlyosan megsérült, helyreállítását követően csak 1966-ban nyitott újra. Miközben a múzeum meghatározó szerepet töltött be Magyarország műszaki kulturális örökségének bemutatásában, oktatásában, ez az épület nem volt alkalmas a kiállítás mellett a folyamatosan gyarapodó gyűjtemények és archívumok, a szükséges restaurátorműhelyek és a korszerű múzeumi infrastruktura elhelyezésére.

A lehetséges fejlesztési koncepciók vizsgálatát és értékelését követően a Kormány új telephelyet jelölt ki a Múzeum számára Budapest X. kerületében, Kőbánya nagy múltú ipari negyedében, a Magyar Államvasutak egykori Északi Főműhelyének területén.

Az új helyszín kiválóan alkalmas egy attraktív kiállítás megépítésére, de emellett lehetőséget ad a szükséges raktárak, műhelyek elhelyezésére is. Az új helyszín élő múzeumként, szellemi műhelyként, rendezvényhelyszínként is fog működni.

Az intézmény fontos küldetése, hogy új állandó kiállításában a hazai és külföldi közönség számára XXI. századi színvonalon tegye közzé a magyar közlekedés fejlődését az első újításokat hozó reformkor hajnalától napjainkig. Mivel a közlekedés napjaink szerves része, bemutatása komplex feldolgozást igényel a közlekedéstörténeti és műszaki történet mellett a gazdasági, társadalomtörténeti, antropológiai, mikrotörténeti szempontokból. A kiállítás célja, hogy a közösségi közlekedés példáján mutassa be, hogy a milyen jövőformáló, fenntartható, innovatív megoldásokat keresett a múltban, és hogyan teszi ugyanezt ma is a társadalmi igényekkel összhangban.

Az új kiállítás középpontjában a személyes perspektíva, az emberközpontúság áll a korábbi járműközpontúság helyett. A közlekedés történetét ismertető kiállítás – akárcsak a közlekedés maga – a városlakókat, a városhasználókat, az ide látogató embereket szolgálja. Egyszerre kínál programot és élményt családosoknak, gyerekeknek, iskoláskorúaknak és az idősebb generációnak, valamint hazai és külföldi turistáknak, közlekedést szerető embereknek.

A fejlesztés ma is figyelembe veszi a múzeum alapító főigazgatójának útmutatását, aki az intézmény továbbfejlesztésének célját „úgy a múltra, mint a jelenre és a jövőre nézve” jelölte ki.

Az új épületegyüttes megvalósítása 2020-2022 között várható. A legjobb építészeti gondolatok kiválasztása érdekében 2018 során nyílt építészeti pályázat lebonyolítására kerül sor, amire a múzeumépítésben és kiállítástervezésben jártas legjobb magyar és a nemzetközi irodák jelentkezésére számítunk.