Ugrás a tartalomra

Gyűjtemény

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Európa egyik legrégebbi közlekedési múzeumaként az elmúlt mintegy százhúsz évben a magyar közlekedés fejlődésének, alkotóinak, örökségének több tízezer műtárgyát, köztük világszerte ismert magyar fejlesztések, márkák, gyárak munkáit őrzi. Múzeumunk tárgyi gyűjteményének száma jelenleg meghaladja a 65.000-et, a gondozott iratanyag mintegy 3000 folyóméternyi, a könyvtári állomány száma pedig több mint 200.000 kötet.

Közlekedési tárgyaink között szerepel Európa első földalatti vasúti motorkocsijának egyike, a több mint százdarabos nemzetközi hírű 1:5 méretarányú vasútmodell gyűjtemény, a budapesti villamos és helyi érdekű vasúti közlekedés első járművei, a mozdonygyártás világhírű termékei, a hazai polgári repülés eredeti repülőgépei az első világháború előtti korszaktól a nagy utasszállító gépekig, Csonka János, Kandó Kálmán, Ganz Ábrahám, Jendrassik György, Pentelényi János és számtalan világhírű magyar mérnök munkássága.

Közlekedési gyűjteményünk további kiemelt részét képezi egy EV3 motorkocsi, Magyarország első metrókocsija, mely 40 éve meghatározó része a budapesti földalatti vasúti közlekedésnek. Nagy büszkeségünk a Ganz CSMG2 villamosunk, mely a hazai villamosgyártás utolsó nagy darabszámban gyártott típusa és a 60as évektől közel fél évszázadon keresztül volt meghatározó eleme a Nagykörút forgalmának. A hazai közúti közlekedésben résztvevő Ikarus 280.00 és 66.62 modellek mellett szintén gyűjteményünk kiemelt tárgyai a hazai mozdonygyártás remekművei, mint például a MÁV 375 és a 242 típusú gőzmozdonyok.

Tagintézményeink gyűjteményei a modern technológia megannyi ágazatából őriznek korszakalkotó gépeket csakúgy, mint a Műszaki Tanulmánytárban megtekinthető Ural-2 számítógép, vagy az Elektrotechnikai Múzeum 100 évnél is idősebb műszerei. A jelenleg is látogatható vidéki helyszíneinken pedig megismerhető a vegyipar, az alumíniumgyártás és a kohászat folyamatainak jellegzetes eszközei.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gyűjteménye a költözés és megújulás időszakában is gyarapodik, illetve átfogó restauráláson megy keresztül annak érdekében, hogy az új komplexum kiállítása méltó összefoglalása lehessen Magyarország közlekedéstörténetének.